12 κανόνες για επιτυχημένους αυτοδημιούργητους

Εδώ και 30 χρόνια, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Mark Cuban δεν έχει χτίσει απλά δικές του εταιρίες αλλά έχει επενδύσει σε άλλες 120.  Στο βιβλίο του «How to win at the sport of Business» εξηγεί τους  κανόνες τις επιτυχίας του:
1) Μην ξεκινήσεις μια επιχείρηση αν δεν την πιστεύεις πραγματικά
Όσα λεφτά κι αν καταφέρεις να βγάλεις η επιτυχία σου δεν θα έχει καμία σημασία αν δεν έχεις την ώθηση να τα βάλεις με τον ανταγωνισμό. 
2) Μην έχεις εμμονή με την «στρατηγική εξόδου»
Σεβαστό να θέλεις κάποια μέρα να πουλήσεις την εταιρία σου όμως ο στόχος αυτός δεν θα πρέπει ποτέ να θολώνει την κρίση σου σε απλές καθημερινές αποφάσεις. 
3) Προσέλαβε προσωπικό που ταιριάζει με την εταιρική κουλτούρα
Όταν προσλαμβάνεις νέο προσωπικό, φρόντισε να χτίσεις μια ομάδα που αποτελείται από άτομα από ετερόκλητα άτομα από διαφορετικούς τομείς και με διαφορετικές αντιλήψεις και προσέγγιση των πραγμάτων. Το σημαντικό είναι μοιράζονται τις ίδιες βασικές αξίες και να μπορούν να συνεργαστούν στην επίτευξη κοινών στόχων. 
4) Οι πωλήσεις γιατρεύουν τα πάντα
Ο Mark Cuban δήλωσε στο περιοδικό Business Insider ότι το σημαντικότερο μάθημα της δεκαετίας των 30 του ήταν ότι το να μπορείς να αυξήσεις και να διατηρήσεις τις πωλήσεις σου είναι ο μόνος σίγουρος τρόπος να εγγυηθείς την επιτυχία της εταιρίας σου. 
5) Επένδυσε οικονομικά σε υπαλλήλους για θέσεις – κλειδιά  
Μάθε ποιές είναι οι θέσεις-κλειδιά της εταιρίας και στελέχωσε τις με τους καλύτερους υπαλλήλους. Για τις υπόλοιπες θέσεις προσέλαβε στελέχη που ταιριάζουν με την εταιρική κουλτούρα που να είναι όμως φτηνά. 
6) Μην ανησυχείς ιδιαίτερα για τις επιπλέον επιβραβεύσεις
Η εταιρία σου δεν είσαι η Google οπότε άσε στην άκρη τα δωρεάν γεύματα και τα μασάζ. Καφές, τσάι και αναψυκτικά αρκούν για το προσωπικό σου. 
7. Ανοικτοί εργασιακοί χώροι
Μην μαντρίζεις τους υπαλλήλους σου σε γραφείο με διαχωριστικά και μην απομονώνεσαι σε δικό σου ξεχωριστό γραφείο. Ένας open-plan εργασιακός χώρος βοηθάει στο να βρίσκονται όλοι στην ίδια συχνότητα και στο να διατηρούνται υψηλά επίπεδα ενέργειας. 
8. Σωστή χρήση τεχνολογίας
Όταν η ομάδα είναι λίγα μόνο άτομα μην ανησυχείς αν τα software και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές της εταιρίας δεν είναι το πιο πρόσφατο μοντέλο. Είναι προτιμότερο να δουλέψουν όλοι με εξοπλισμό που ξέρουν καλά να χρησιμοποιούν και αργότερα μπορεί να γίνει μια αναβάθμιση. 
9. Σωστή δόμηση της εταιρίας
Σε ένα start up, δεν μπορείς να έχεις διευθυντές να δίνουν αναφορά σε διευθυντές. Θα αποτύχεις. Μια ανερχόμενη επιχείρηση είναι πολύ πιο υγιείς χωρίς ιεραρχική δομή.  
10. Μην ξοδεύεις άσκοπα
Αν θες να παραγγείλεις λίγα t-shirts με το λογότυπο της εταιρίας για το προσωπικό τότε κάνε το. Μην κάνεις όμως το λάθος να τυπώσεις άλλες 5,000 γιατί κανείς δεν θα θελήσει να φορέσει το διαφημιστικό σου μπλουζάκι και θα έχεις κάνει κακή χρήση του προϋπολογισμού σου. 
11. Μην προσλάβεις εταιρία δημοσίων σχέσεων 
Κάθε φορά που διαβάζεις ένα έντυπο του χώρου ή επισκέπτεσαι ένα σχετικό site  σημείωνε τα ανάλογα  e-mails. Κάνε εσύ από μόνος σου το πρώτο επικοινωνιακό βήμα, σύστησε την εταιρία σου και προσφέρσου να απαντήσεις οποιεσδήποτε ερωτήσεις. Θα εκτιμήσουν το γεγονός ότι η επαφή δεν έγινε από κάποια αμελητέα εταιρία δημοσίων σχέσεων. 
12. Κράτα τα πράγματα ανάλαφρα
Φρόντισε οι υπάλληλοι σου να απολαμβάνουν την δουλειά τους και ότι δεν έχουν κουραστεί. Στην πρώτη του εταιρία, την Micro Solutions, ο Cuban επιβράβευε τους μήνες ρεκόρ των υπαλλήλων του χαρίζοντας χαρτονομίσματα των $100 και τους έβγαζε έξω τακτικά για σφηνάκια σε γειτονικά μπαρ. 

Αρθρογράφος:
Ημερομηνία: 20/04/2015

TERMS OF USE   |   CONTACT US   |   PRIVACY POLICY   |   JOBS POSTING POLICY

Copyright ergodotisi.com. All Rights Reserved.


  DEVELOPED AND HOSTED BY Melior