7 προτάσεις που δεν πρέπει ποτέ να πείτε στο αφεντικό σας!

Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που όλα τα αφεντικά δε θα ήθελαν να ακούσουν από υπαλλήλους τους. Για παράδειγμα, προτάσεις όπως «Έχω χάσει το λογαριασμό», «Υπάρχει ένα μεγάλο λάθος», και «Νομίζω ότι το κτίριο είναι σε πυρκαγιά», είναι ανάμεσα σ' αυτές. Ωστόσο, αναφέρομαι σε προτάσεις που μπορεί σ' εσάς να φαίνονται αβλαβείς, αλλά για το αφεντικό σας είναι μεγάλη υπόθεση!

Εξετάστε κάθε μία από τις ακόλουθες προτάσεις - και σκεφτείτε πώς μπορείτε να τις αποφύγετε έτσι ώστε να παραμείνετε στην καλή αντίληψη του αφεντικού.


1. «Αυτό δεν μπορεί να γίνει.»

Αν το αφεντικό σας θέλει να γίνει κάτι, σίγουρα κάτι που δε θέλει να ακούσει είναι ότι αυτό δε μπορεί να γίνει. Πλέον, λέγοντας ότι κάτι δε μπορεί να γίνει είναι μια εύκολη διέξοδος. Αντ' αυτού, καλύτερα να επικεντρωθούν σε ό,τι μπορείτε να κάνετε για να επιτευχθεί αυτό που επιθυμεί το αφεντικό, όπως για παράδειγμα, σχετική έρευνα επί του θέματος, πειραματισμός, προσπάθεια εξεύρεσης καινούριων ιδεών επίλυσης και άλλα.


2. «Είστε βέβαιος ότι θέλετε να το κάνετε αυτό;»

Δεν θα θέλατε να βρεθείτε στη θέση να προσπαθείτε να διδάξετε το αφεντικό σας κάτι που το ξέρει ήδη. Όταν βρεθείτε στη θέση να προσπαθείτε να εξηγήσετε κάτι στο αφεντικό σας να το κάνετε με προσοχή. Δηλαδή, καλύτερο είναι να προσεγγίσετε το θέμα με την παραδοχή ότι το αφεντικό σας μπορεί να έχει αγνοήσει ή ξεχάσει κάτι κι όχι ότι δεν ξέρει πώς να κάνει τη δουλειά του.


3. «Είδες τι έτσι-και-έτσι μόλις έκανε αυτός; Είναι πολύ δύσκολο να εργαστεί κανείς μαζί του!»

Φυλάξτε την διαπροσωπική διαμάχη με τους συναδέλφους για τους φίλους σας και τα μέλη της οικογένειας σας, επειδή το αφεντικό σας δεν θέλει να ακούσει γι' αυτό. Αυτός σίγουρα δε θέλει να ακούσει κουτσομπολιά και δε θέλει να ξέρει για το πόσο σας αρέσουν ή όχι οι συνεργάτες σας, εκτός αν κάποιος με τον οποίο εργάζεστε μαζί έκανε μια σημαντική παραβίαση της πολιτικής της εταιρίας, ή ένα μεγάλο λάθος στο έργο τους. 


4. «Δεν ήθελα να σας ενοχλήσω, σε περίπτωση που το πρόβλημα θα είχε επιλυθεί στην πορεία ...»

Όταν λέτε αυτή τη φράση, οι πιθανότητες είναι ότι κάτι έχει πάει στραβά και το αφεντικό σας δεν το είδε να έρχεται, γιατί δεν του δώσατε τις απαραίτητες πληροφορίες. Τα περισσότερα αφεντικά θα προτιμούσαν να γνωρίζουν για τα πιθανά προβλήματα πριν αυτά συμβούν, παρά να έχουν άγνοια και να τρέχουν μετά να τα φτιάξουν. Προτείνουμε, όταν προειδοποιείτε το αφεντικό σας για κάποιο πιθανό πρόβλημα, να περιλαμβάνετε και κάποιες εισηγήσεις για να αποτραπεί.


5. «Αν δεν το κάνετε αυτό, θα παραιτηθώ!»

Τελεσίγραφα είναι μια κακή ιδέα σε σχεδόν κάθε κατάσταση, αλλά ειδικά όταν πρόκειται για το αφεντικό σας. Είστε βέβαιοι ότι είστε ως αναντικατάστατοι όπως νομίζετε ότι είστε; Εκτός από το γεγονός ότι φαίνεται ανώριμο από την πλευρά σας, θα μπορούσε να κάνει το αφεντικό σας να επιλέξει την εναλλακτική επιλογή έστω κι αν δεν το συμφέρει. Είναι καλό να θέσετε κάποια όρια κι αν χρειαστεί να παραιτηθείτε, να το κάνετε χωρίς να απειλήσετε κανέναν.


6. «Οι άνθρωποι της γενιάς μου ...»

Αυτός το εκλαμβάνει σαν δήλωση ότι είσαι νεότερος από ό,τι είναι. Αλλά το αφεντικό σας πολύ πιθανόν να μην επιθυμεί να του υπενθύμισετε την ηλικία του ή τη δική σας. Εκτός αν σας ζητηθεί συγκεκριμένα η γνώμη σας ως ένα νεότερο άτομο, μην φέρετε στο προσκήνιο την ηλικία ή την γενιά σας. Αν προτείνετε μια αλλαγή, εξηγήστε πως αυτή η αλλαγή θα ωφελήσει την εταιρεία, όχι μόνο αυτή τη γενιά.


7. «Χρειάζομαι αύξηση.»

Πρέπει οπωσδήποτε να ζητήσετε μισθολογική αύξηση, όταν αισθάνεστε ότι την αξίζετε, αλλά να είστε προσεκτικοί πως θα διατηπώσετε το αίτημά σας. Σχεδόν ο καθένας θα ήθελε περισσότερα χρήματα, έτσι ώστε αντί να λέτε τι έχετε εσείς «ανάγκη», ξεκινήστε περιγράφοντας την αξία σας μέσα την εταιρεία, τα επιτεύγματά σας, και τις ευθύνες σας. Ο στόχος σας να είναι να κάνετε το αφεντικό σας να θέλει να σας δώσει αύξηση!

Αρθρογράφος:
Ημερομηνία: 26/02/2015

TERMS OF USE   |   CONTACT US   |   PRIVACY POLICY   |   JOBS POSTING POLICY

Copyright ergodotisi.com. All Rights Reserved.


  DEVELOPED AND HOSTED BY Melior