Social media και αναζήτηση εργασίας

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) είναι ένας βασικός παράγοντας στη διαδικασία αναζήτησης εργασίας σήμερα.

Ιστοσελίδες όπως το LinkedIn, το Facebook και το Twitter επιτρέπουν στους εργοδότες να πάρουν μια γεύση από το ποιος είσαι, πέρα από αυτά που έχεις αναφέρει για τον εαυτό σου στη συνοδευτική επιστολή, το βιογραφικό ή ακόμα και στην προσωπική συνέντευξη.  Τα άτομα που αναζητούν εργασία θα πρέπει να κατανοήσουν με ποιους τρόπους οι επαγγελματίες ανθρώπινου δυναμικού και οι εργοδότες χρησιμοποιούν τα social media σε όλες τις φάσεις της διαδικασίας επιλογής.  Η άποψη αυτή ενισχύεται ακόμα περισσότερο όταν λάβουμε υπόψη ότι μόνο 9% των επαγγελματιών αυτών έχει δηλώσει ότι δεν χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διαδικασία επιλογής.

Το υπόλοιπο 91%, «παραδέχεται» ότι κάνει το λεγόμενο social check, σας «ψάχνει» δηλαδή στο Facebook (76%), στο LinkedIn (53%) και στο Τwitter (48%)  και 47% από αυτούς σας «ξέρει» πριν καν σας καλέσει για προσωπική συνέντευξη!

Τα κακά νέα, είναι ότι ένα 69% των εργοδοτών έχει απορρίψει κάποιον υποψήφιο από την έρευνα στα προφίλ του στα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι κύριοι λόγοι είναι η κοινοποίηση ακατάλληλου/υβριστικού περιεχομένου ή σχολίων, η ανεπαρκής χρήση της γλώσσας και  η αναληθής δήλωση για προσόντα ή εργασιακή εμπειρία. Τα καλά νέα είναι ότι ένα 68% από τους εργοδότες που σας «κοιτάζουν» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σας προσλαμβάνει με βάση την έρευνα αυτή.  Εάν το προφίλ σας επιβεβαιώνει την εκπαίδευση και τα προσόντα σας, δημιουργεί θετικές εντυπώσεις για την προσωπικότητα σας  και ταιριάζει στην κουλτούρα της εταιρείας, δείχνει τις επικοινωνιακές σας ικανότητες (άνεση στην έκφραση και η σωστή χρήση της γλώσσας) και έχει τις κατάλληλες συστάσεις (βλέπε στο LinkedIn), τότε αυξάνονται οι πιθανότητες ο εργοδότης τελικά να σας επιλέξει για τη θέση που σας ενδιαφέρει.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για κάποιον που αναζητά εργασία;  

Ότι πρέπει οπωσδήποτε να διαχειριστεί την ηλεκτρονική του παρουσία, για να λειτουργήσει υπέρ του όταν ο εργοδότης πληκτρολογήσει το όνομα του σε ένα ή περισσότερα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μερικές συμβουλές για να «ξεσκονίσεις» τα προφίλ σου, πριν στείλεις το βιογραφικό σου:

1. Συμπλήρωσες όλες τις πληροφορίες;

Βεβαιώσου ότι το προφίλ σου, π.χ. στο επαγγελματικό δίκτυο LinkedIn, είναι συμπληρωμένο με όλα τα στοιχεία και έχεις επαγγελματική φωτογραφία, όχι από κάποια νυχτερινή έξοδο. Δώσε ιδιαίτερη σημασία στον τίτλο που εμφανίζεται κάτω  από το όνομα σου (headline) και διάλεξε κάτι ενδιαφέρον που να ξεχωρίζει.  Υπάρχουν φορές που αυτή η μικρή φράση μπορεί να προσελκύσει εργοδότες στο προφίλ σου! Συμπλήρωσε την περίληψη, τις δεξιότητες και παρουσίασε με λεπτομέρειες την προηγούμενη εργασιακή σου εμπειρία. Πρόσθεσε οποιοδήποτε άλλο στοιχείο που να ενισχύει το επαγγελματικό σου προφίλ π.χ. επαγγελματικοί τίτλοι, συμμετοχή σε συνδέσμους, βραβεία/υποτροφίες, δημοσιεύσεις, σεμινάρια κ.ο.κ.

2. Το προφίλ σου περιλαμβάνει τις πιο πρόσφατες πληροφορίες;

Φρόντισε να ανανεώνεις το προφίλ σου, όπως και το βιογραφικό σου μόλις υπάρχουν αλλαγές!  

3. Είσαι μέλος σε Groups – Ακολουθείς σελίδες;

Μείνε ενημερωμένος για τις τελευταίες εξελίξεις σε θέματα του αντικειμένου σου ή εταιρείες που θα σε ενδιέφεραν ως εργοδότες.  Ακολούθησε τις σελίδες στους στο Facebook, τους λογαριασμούς τους στο Twitter και γίνε μέλος στα groups τους LinkedIn.

4. Έχεις «ηλεκτρονικές συστάσεις»;

Έφτασε η ώρα να απευθυνθείς σε προηγούμενους εργοδότες ή συνεργάτες για να σου γράψουν μια σύσταση στο LinkedIn. Εάν δεν έχεις συστάσεις στο προφίλ σου, δεν είναι μειονέκτημα, αλλά αν έχεις σίγουρα δημιουργεί θετικές εντυπώσεις στους εργοδότες και λειτουργεί υπέρ σου.

5. Πότε ήταν η τελευταία φορά που έκανες ποστ;

Ενημέρωνε συχνά την κατάσταση σου (status) στο Facebook, LinkedIn και Twitter για να μείνεις συνδεδεμένος με το δίκτυο των επαφών σου.  Κοινοποίησε υλικό (άρθρα, βίντεο, ειδήσεις) σχετικό με τα ενδιαφέροντα και τις γνώσεις σου. Αν το τελευταίο σου ποστ χρονολογείται, ίσως πρέπει να το ξανασκεφτείς…

6. Τι μοιράζεσαι και με ποιους;

Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, πέραν του LinkedIn, δε γίνεται για καθαρά επαγγελματικούς σκοπούς.  Παρόλα αυτά, οι εργοδότες καταφεύγουν εκεί για να βρουν πληροφορίες για εμάς που πιθανόν να μην τους έχουμε δώσει.  Δημιούργησε λίστες των επαφών σου και διαχειρίσου ανάλογα το υλικό που μοιράζεσαι  μαζί τους. 
Αρθρογράφος:
Ημερομηνία: 11/03/2015

TERMS OF USE   |   CONTACT US   |   PRIVACY POLICY   |   JOBS POSTING POLICY

Copyright ergodotisi.com. All Rights Reserved.


  DEVELOPED AND HOSTED BY Melior